Wijchen bouwt asielzoekerscentrum zonder latere huisvesting voor arbeidsmigranten

7 maanden geleden gepubliceerd

Aan de Teersdijk in Wijchen wordt een asielzoekerscentrum (azc) gebouwd dat plaats biedt aan 300 asielzoekers. De gemeente heeft besloten om af te zien van het oorspronkelijke plan om na de asielzoekers, arbeidsmigranten in het gebouw te huisvesten. Het azc zal naar verwachting 5 jaar blijven staan, met een mogelijke verlenging van nog eens 5 jaar.

Snellere huisvesting voor arbeidsmigranten

De gemeente Wijchen wil de huisvesting van arbeidsmigranten versnellen, omdat de behoefte aan huisvesting voor deze groep groot is. Wachten tot het azc na 5 of 10 jaar vrijkomt, is volgens de gemeente geen optie. Het sneller huisvesten van arbeidsmigranten zou bovendien woningen in de wijken van Wijchen vrijmaken voor anderen die een woning zoeken.

Reactie van omwonenden

Omwonenden hebben aangegeven dat een permanente huisvestingslocatie van deze omvang een te grote impact heeft. Ook zou het betrekken van een projectontwikkelaar voor de huisvesting van arbeidsmigranten leiden tot een lange aanbestedingsprocedure, waardoor het langer zou duren voordat het azc gereed is. De gemeente heeft besloten om naar aanleiding van deze feedback het plan aan te passen.

Aangepast plan

Het azc wordt nu iets verschoven richting het oosten, waar de gemeente het op eigen grond kan realiseren. De combinatie met huisvesting voor arbeidsmigranten wordt losgelaten. “Voor deze groep moeten we dus op zoek naar een andere locatie”, aldus wethouder Geert Gerrits.

Rol voor marktpartijen

De gemeente roept marktpartijen op om plannen te maken voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Wethouder Gerrits: “Marktpartijen zijn nu aan zet om hiervoor plannen te maken. Als gemeente denken wij mee, en jagen wij deze ontwikkeling aan.” De gemeente heeft nog geen concrete locatie op het oog.