Vrouw die meer dan 3000 keer onnodig 112 belde, gearresteerd

7 maanden geleden gepubliceerd

Een 57-jarige vrouw uit Velp die sinds februari dit jaar meer dan 3000 keer onnodig het noodnummer 112 belde, is gearresteerd. De politie was al langere tijd op zoek naar deze vrouw, die de 112-centrale lastigviel met valse meldingen.

Opsporing

De vrouw belde met een telefoon zonder simkaart, waardoor de politie moeilijk kon achterhalen waar de telefoontjes vandaan kwamen. Dankzij de hulp van diverse instanties konden ze wel de omgeving bepalen, maar een specifiek adres bleef onbekend. Op 21 september belde de vrouw echter ook met haar privételefoon naar 112, waardoor een alerte centralist de link kon leggen met de eerder ontvangen valse meldingen. Hierdoor kon het adres worden achterhaald en werd de vrouw in haar woning in Velp aangetroffen.

De vrouw verleende alle medewerking en gaf toe dat zij degene was die de oproepen had geplaatst. Haar telefoon is in beslag genomen en de politie gaat de zaak verder onderzoeken om vervolgstappen te bepalen. Hulpverlening wordt hierbij niet uitgesloten.

Probleem van onnodige oproepen

Onnodig bellen naar het alarmnummer 112 vormt een groot probleem. In 2022 werd het alarmnummer bijna 3,5 miljoen keer gebeld, waarvan bijna 40% van de oproepen niet werd doorgezet naar de hulpdiensten omdat het ging om misbruik of oneigenlijk gebruik van het noodnummer. Dit zorgt voor veel onnodig werk voor de politie en andere hulpverleners en wordt als een zwaar vergrijp beschouwd.

Strafbaarheid van 112 misbruik

Het doen van een valse 112-melding, ofwel het beweren dat er iets gebeurt wat niet waar is, of misbruik maken van 112, zoals alleen bellen en de verbinding verbreken, lachen, schreeuwen, schelden, enz., wordt beschouwd als een misdrijf. De politie zal ingrijpen en dit kan resulteren in een taak- of zelfs gevangenisstraf.