Twee verdachten van bankhelpdeskfraude aangehouden in Amsterdam

3 maanden geleden gepubliceerd

Twee mannen van 18 en 22 jaar zijn dinsdag door de politie in Amsterdam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude. Een dag eerder was een 70-jarige vrouw uit Putten slachtoffer van deze vorm van fraude.

De vrouw werd op maandag 27 november per e-mail gevraagd om haar gegevens, waaronder naam en bankrekeningnummer, te updaten. Later die dag werd ze gebeld door iemand die zich voordeed als bankhelpdeskmedewerker. De beller beweerde dat er malware was gevonden op de telefoon van het slachtoffer en dat grote bedragen van haar rekening werden bedreigd. De ‘bankmedewerker’ raadde de vrouw aan om de applicatie ‘Anydesk’ te installeren zodat hij kon meekijken op haar telefoon.

Het slachtoffer werd vervolgens verzocht om haar telefoon, tablet en pinpas met pincode mee te geven aan een koerier die de apparaten zou komen ophalen om de malware te verwijderen. Later werd er geld opgenomen met de pinpas van het slachtoffer.

Oplettende getuige

Een oplettende getuige zag een verdacht busje in de buurt van het huis van het slachtoffer en belde de politie. De getuige had ook het kenteken van het busje genoteerd. Met deze informatie kon de politie de volgende dag de twee verdachten aanhouden. Bij een van hen werd de bankpas van het slachtoffer gevonden.

Tips tegen fraude

De politie benadrukt dat het melden van een verdachte situatie helpt bij het oplossen van zulke zaken. Ook geeft de politie enkele tips om geen slachtoffer te worden van bankhelpdeskfraude:

  • Laat nooit een ‘bankmedewerker’, ‘agent’ of zogenaamde medewerker van een overheidsinstantie uw geld overmaken naar een andere rekening en doe dit ook niet zelf als zij dit vragen.
  • Verbreek de verbinding direct als u twijfelt aan de legitimiteit van de beller.
  • Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank, de politie of overheidsinstantie en vraag of het klopt wat u is verteld.
  • Deel nooit uw pin- en/of inlogcodes en geef nooit uw bankpas af.
  • Geef geen toegang tot uw computer aan medewerkers of agenten die u bellen en installeer geen software op hun verzoek.