Politie Oost-Nederland waarschuwt honderden (mogelijke) afnemers van gestolen data

10 maanden geleden gepubliceerd

Honderden (mogelijke) afnemers van gestolen data hebben een waarschuwing ontvangen van de politie Oost-Nederland. Zij hebben een brief of e-mail ontvangen waarin wordt aangegeven dat het bezitten of verhandelen van gestolen data strafbaar is. De politie nodigt daarnaast enkele personen uit voor een zogenaamd ‘stopgesprek’.

Aanpak gericht op preventie

Deze aanpak is een vervolg op een onderzoek dat de politie in 2022 uitvoerde in samenwerking met de Belgische politie en de FBI. Naar aanleiding van dit onderzoek werd een hoofdverdachte aangehouden in verband met de online verkoop van gestolen privacygegevens en het faciliteren van DDoS aanvallen tegen betaling.

Na de aanhouding van deze verdachte richtte de politie Oost-Nederland haar aandacht op de (mogelijke) afnemers van de gestolen data. Ongeveer 400 Nederlandse gebruikers zijn in het onderzoek naar voren gekomen.

Waarschuwing en stopgesprekken

Een groot deel van deze gebruikers heeft een brief of e-mail ontvangen met daarin de waarschuwing dat het bezit van gestolen data of het verhandelen van die gegevens strafbaar is. Die boodschap wordt ook gedeeld in een zogenaamd stopgesprek.

De aanpak waarbij (mogelijke) afnemers benaderd worden door de politie, heeft als doel gebruikers uit de anonimiteit te halen en hen te waarschuwen voor de gevolgen van online criminaliteit.

Aanpak cybercriminaliteit

De aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit heeft een hoge prioriteit binnen de politie en het Openbaar Ministerie. Naast de focus op preventie van zowel slachtoffers als daders, wordt er ook ingezet op het verstoren van de criminele processen en het opsporen van cybercriminelen.

De politie waarschuwt dat gegevens die buitgemaakt zijn bij datalekken zeer waardevol kunnen zijn voor criminelen. Met deze data kunnen diverse online misdrijven worden gepleegd, waaronder computervredebreuk en bankfraude. Door gebruikers en mogelijke afnemers van dergelijke data te waarschuwen, hoopt de politie te voorkomen dat zij verder het criminele pad op gaan.