Nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Bemmel

3 maanden geleden gepubliceerd

In Bemmel is een nieuwe opvanglocatie gevonden voor Oekraïense vluchtelingen. Door de oorlog in hun thuisland blijft de stroom vluchtelingen naar Nederland onverminderd doorgaan.

Opvang in Lingewaard

De gemeente Lingewaard wordt gevraagd om 251 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Op dit moment worden er al vluchtelingen opgevangen in Huissen, Bemmel en Gendt. Er zijn echter meer opvangplekken nodig om aan de vraag te voldoen.

Nieuwe locatie: de pastorie

De nieuwe opvanglocatie bevindt zich in de pastorie aan de Markt 7 in Bemmel. Het gebouw heeft veel ruimte en hoeft niet veel verbouwd te worden. Na de verbouwing kunnen er ongeveer twintig vluchtelingen wonen. Het is de bedoeling dat de eerste bewoners eind mei hun intrek kunnen nemen.

Vergunningaanvraag

De pastorie gebruiken als opvang voor Oekraïense vluchtelingen past niet binnen het huidige omgevingsplan. Daarom moet er een vergunning worden aangevraagd. Deze aanvraag zal op overheid.nl en in Het Gemeentenieuws gepubliceerd worden. In het geval van opvang van vluchtelingen uit een oorlog, kan de vergunning ook achteraf worden verleend. Daarom wordt de pastorie zo snel mogelijk in gebruik genomen.

Informatie voor omwonenden

Omwonenden worden geïnformeerd tijdens een inloopavond op 11 april. De gemeente zorgt voor de begeleiding van de vluchtelingen en biedt onder andere onderwijs en taallessen aan. Ook wordt er hulp geboden bij het vinden van werk. De locatiemanager zal fungeren als aanspreekpunt voor de vluchtelingen en de omwonenden.