NK Tegelwippen van start: gratis tegeltaxi voor inwoners van Oldebroek

3 maanden geleden gepubliceerd

Het NK Tegelwippen is weer begonnen en duurt tot 31 oktober. De eerste 105m2 tegels zijn gewipt bij dorpshuis De Brinkhof in Wezep. Dit evenement heeft als doel om zoveel mogelijk tuintegels te vervangen door groen in de gemeente. De tegels die zijn verwijderd, kunnen gratis worden opgehaald door de Tegeltaxi op 15 april, 6 mei, 21 mei en 17 juni.

Waarom NK Tegelwippen?

We ervaren steeds vaker extreem weer, zoals hittegolven en heftige regenbuien. Door tuinen te vergroenen, kunnen we hier beter mee omgaan. Planten en bomen zorgen voor verkoeling, laten regenwater makkelijker weglopen en zijn goed voor de biodiversiteit. Ook op gemeentelijke grond wordt geprobeerd meer groen aan te brengen. Zo is er 105m2 bestrating vervangen door herfstaster.

Wethouder Beerd Flier benadrukt het belang van dit initiatief: ‘‘Met deze actie vestigen we de aandacht op het NK Tegelwippen 2024 dat vandaag van start gaat. De vorige edities motiveerden inwoners om actie te ondernemen en bewust te worden van het belang van vergroening. Daarom bieden we ook dit jaar weer de tegeltaxi aan. Ik kijk ernaar uit om onze prachtige gemeente samen met u te vergroenen.’’

Tegeltaxi en Subsidie

De Tegeltaxi is een onderdeel van het NK Tegelwippen en rijdt op de eerder genoemde data om tegels en witzand op te halen. Naast de Tegeltaxi, kunnen inwoners ook subsidie aanvragen voor het vergroenen van hun tuin. Er zijn zes maatregelen waarvoor subsidie kan worden aangevraagd, zoals het verwijderen van bestrating of het planten van een boom. Meer informatie over de aanvraag van de Tegeltaxi en de subsidie kan worden gevonden op de website van de gemeente Oldebroek.