Minister Hugo de Jonge opent fabriek geWOONhout in Wehl

8 maanden geleden gepubliceerd

Minister Hugo de Jonge heeft de fabriek van geWOONhout in Wehl geopend. Deze opening markeert een duurzame versnelling in bouwprocessen. De fabriek produceert volledig ingerichte, circulaire houten modules voor de woningbouw van de toekomst.

De fabriek van de toekomst

De fabriek, gelegen in de Achterhoekse gemeente Doetinchem, is uniek in Nederland. Het assembleert modules voor seriematige woningbouw via een geïndustrialiseerde productielijn. De fabriek speelt in op de vraag van de markt met zeven verschillende woontypologieën van het HOUTbaar HUIS.

De gasten kregen tijdens de opening een kijkje in het productieproces en hoorden van de medewerkers over hun dagelijkse werkzaamheden. Na de rondleiding opende minister Hugo de Jonge de fabriek en konden de aanwezigen een complete modelwoning bekijken.

Discussie over de toekomst van houtbouw

Tijdens een mini-symposium na de opening gingen verschillende experts in gesprek over de kansen van houtbouw. De discussiepartners waren onder anderen Bianca Seekles (Raad van Bestuur TBI), Herman van Ommen (directeur geWOONhout), Jan van Barneveld (directeur Alliantie Ontwikkeling BV) en Frank Waleczek (directeur Subvention BV).

Houtbouw als oplossing

“Houtbouw is de toekomst”, benadrukte minister Hugo de Jonge in zijn speech. “Woningen van hout zijn een oplossing voor de woningnood. Ze zijn snel te bouwen en erg duurzaam.” Hij moedigde geWOONhout aan om de productie op te voeren, zodat er meer woningen gebouwd kunnen worden met een lage CO2-uitstoot.

Snelle plaatsing en duurzaam bouwen

Het bouwconcept HOUTbaar HUIS, geproduceerd in de assemblagefabriek van geWOONhout, biedt een oplossing voor de huidige bouwopgave en de stikstofproblematiek. Het versnelt bouwprocessen en is bovendien erg duurzaam.

De eerste honderd woningen zijn al geplaatst in diverse Achterhoekse gemeenten. In een razendsnel tempo zijn meerdere woningen op locatie gemonteerd. Het doel is om in 2025 jaarlijks 4.000 modules (ongeveer 600 woningen) te vervoeren naar nieuwe woonwijken.