Herdenking 79e Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide

9 maanden geleden gepubliceerd

Ongeveer 45.000 mensen waren aanwezig op de Ginkelse Heide om de luchtlandingen van 79 jaar geleden te herdenken. Het programma bestond uit verschillende onderdelen, zowel in de lucht als op de heide. Dankzij het goede weer konden alle onderdelen doorgaan en kwamen er veel mensen kijken.

Terugblik naar 79 jaar geleden

79 jaar geleden werden bijna 2000 Britse parachutisten gedropt op de Ginkelse Heide in Ede. Dit was onderdeel van Operatie Market Garden met als doel de brug bij Arnhem te veroveren. De operatie mislukte, het bleek een brug te ver. Veel militairen sneuvelden of raakten vermist.

Aanwezigheid van WO II-veteranen

Tijdens de herdenking waren er vijf WO II-veteranen aanwezig. Burgemeester René Verhulst van Ede sprak zijn dank en eerbied uit: “We zijn als organisatie vereerd en dankbaar dat we nog steeds helden mogen ontvangen op de Ginkelse Heide. Vrijheid is iets wat je doorgeeft maar herdenken ook. Laten we met elkaar dit ook blijven doen.”

Kranslegging en toespraken

De herdenking bevatte toespraken van burgemeester René Verhulst, luitenant-generaal Andrew Harrison van het Parachute Regiment, brigadegeneraal Cas Schreurs van 11 Luchtmobiele Brigade en de dominee van 16 Air Assault Brigade. Na de toespraken werden de kransen gelegd en legde het kindercollege bloemen.

Verbinding tussen toen en nu

Burgemeester René Verhulst sprak over de verbinding tussen de missies van toen en nu: “We geven veteranen een gezicht. Samen met 11 Luchtmobiele Brigade vertellen we hun verhalen en eren we hun moed. Om te kunnen vieren dat we 78 jaar vrij zijn. Dat wij in vrijheid kunnen leven, keuzes kunnen maken en dat gezamenlijk kunnen herdenken, beseffen en beleven.”

Luchtdemonstratie

Na de herdenking werd het luchtprogramma hervat. Bezoekers konden genieten van een helikopterdemo. De para’s van Parachute Group Holland sprongen nog een keer uit de Dakota die is ingezet tijdens Operatie Market Garden en D-Day.