Eerste kievitsei van Oldebroek gevonden door Gert Mijnheer

3 maanden geleden gepubliceerd

Gert Mijnheer heeft het eerste kievitsei in de gemeente Oldebroek gevonden. De vondst vond plaats op vrijdag 8 maart op een perceel aan de Polweg in Wezep. Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing bezocht het nest op dinsdag 12 maart samen met Mijnheer en Jan Slagboom, de vrijwilligerscoördinator van de Weidevogelbescherming Randmeerkust.

Mijnheer ontving een oorkonde van de burgemeester voor zijn vondst. Bij de ontdekking op vrijdag lag er één ei in het nest, maar tijdens de inspectie op dinsdag waren er twee eieren te bewonderen. Het eerste kievitsei markeert traditioneel het begin van de lente, een tijd van groei en bloei. Burgemeester Haseloop merkte op dat het zoeken naar het eerste kievitsei een prachtige, oude traditie is. Ondanks dat het rapen van de eieren tegenwoordig niet meer is toegestaan, is de vondst belangrijk om aandacht te vragen voor de bescherming van weidevogels.

Start van het weidevogelseizoen

Het weidevogelseizoen 2024 begon op 2 maart, toen het allereerste kievitsei van het jaar in Beuningen werd gevonden. De situatie voor boerenlandvogels in Nederland is al jaren zorgwekkend, waardoor de inzet van zo’n 40 vrijwilligers en boeren in de regio van cruciaal belang is voor hun bescherming.