Dwangsom van € 10.000 succesvol geïnd van drugsdealer in Oldebroek

3 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Oldebroek heeft een dwangsom van € 10.000 met succes geïnd van een handelaar in drugs. De handelaar had tevergeefs bezwaar aangetekend tegen de door de burgemeester genomen maatregelen en weigerde de boete te betalen. De deurwaarder heeft vervolgens met succes beslag gelegd op de bankrekening van de overtreder.

Hennep en vuurwapen

Op 2 juli 2022 werden henneptoppen aangetroffen in een woning aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek. Dit was reden voor burgemeester Tanja Haseloop - Amsing om een dwangsom op te leggen om herhaling te voorkomen. In januari 2023 werd er echter opnieuw hennep aangetroffen in de woning, dit keer in combinatie met een doorgeladen vuurwapen met munitie. Hierop besloot de burgemeester de dwangsom van € 10.000 in te vorderen en de woning te sluiten.

Voorlopige voorziening afgewezen

De huurder had bij de rechtbank een voorlopige voorziening aangevraagd tegen de sluiting van de woning. De rechter heeft echter geoordeeld dat de burgemeester bevoegd was tot sluiting en dat de duur van de sluiting van drie maanden evenredig was. De woning is vervolgens gesloten.

Invorderingsproces

In mei 2023 besloot burgemeester Haseloop tot invordering van de verbeurde dwangsom van € 10.000. Hoewel de overtreder bezwaar aantekende, oordeelde de onafhankelijke bezwarencommissie dat het besluit in stand kon blijven en dat het bezwaar ongegrond was. Er zijn aanmaningen verstuurd voor betaling van de dwangsom. Toen er niet betaald werd, is een dwangbevel opgesteld en een deurwaarder ingeschakeld.

Burgemeester Haseloop gaf aan blij te zijn dat het bedrag nu is ingevorderd. Ze benadrukte dat het volstrekt onacceptabel is om verboden wapens of verboden hoeveelheden drugs in huis te hebben en dat de gemeente hard optreedt tegen dergelijke praktijken.