Gemeente Duiven, Vivare en Rabo SmartBuilds werken samen aan oplossing woningnood

3 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Duiven wil samen met Vivare en Rabo SmartBuilds de lokale woningnood aanpakken door de bouw van verplaatsbare, duurzame woningen van permanente kwaliteit. Deze woningen, ook wel flexwoningen genoemd, richten zich op het sociale- en middenhuur segment. De beoogde locatie is Biezenkampen, uit onderzoek blijkt dat deze locatie geschikt is voor dit project.

Intentieovereenkomst

Om de samenwerking te bevestigen, ondertekenden wethouder Geert-Jan Schrijner, Remco Boer van Rabo SmartBuilds en Alfred van den Bosch, bestuurder van Vivare, op 25 maart 2024 een intentieovereenkomst. De partners onderzoeken samen hoe het flexwoonproject Biezenkampen snel gerealiseerd kan worden. Door middel van modulaire bouw kunnen ze sneller geschikte en betaalbare woningen voor woningzoekenden in Duiven bereikbaar maken.

Oplossingen voor woningzoekenden

Het project richt zich op diverse groepen woningzoekenden. Van jongeren die het huis uit willen, tot gescheiden ouders die een plek zoeken voor zichzelf en hun kinderen. Het biedt ook kansen voor nieuwe inwoners, zoals leraren die bereid zijn om in Duiven te komen werken als ze een betaalbare woning kunnen vinden. Daarnaast biedt het project een oplossing voor huishoudens met een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning, maar een te laag inkomen voor een koopwoning.

Duurzaam & betaalbaar wonen

Rabo SmartBuilds ontwikkelt, financiert en beheert verplaatsbare woningen in het middensegment. Deze woningen zijn CO2- en stikstofvriendelijk, worden snel gebouwd en gaan lang mee. Rabo SmartBuilds streeft naar een duurzaam thuis voor iedereen en wil hiermee beweging op de vastgelopen woningmarkt bereiken.

Rol van Vivare

Vivare, een woningcorporatie, heeft als maatschappelijke taak om woningen in de sociale sector te onderhouden en te verhuren. Zij zien flexwoningen als een uitkomst voor mensen die op dit moment geen geschikte woonruimte vinden. Deze woningen zijn duurzaam en relatief snel te realiseren. Vivare kiest in dit project bewust voor woningen van hoge permanente kwaliteit, die na de eerste tijdelijke periode een nieuwe locatie krijgen.