Drie arrestaties en inbeslagname van 600 cobra's en 19 kilo professioneel vuurwerk

3 maanden geleden gepubliceerd

Op woensdag 29 november heeft de politie drie verdachten aangehouden voor handel in zwaar professioneel vuurwerk. Het gaat om twee minderjarige jongens uit Twello en Terwolde en een 21-jarige man uit Apeldoorn. Er werd 600 cobra’s en 19 kilo professioneel vuurwerk in beslag genomen. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Vuurwerkactie

De aanhoudingen vonden plaats tijdens een gezamenlijke vuurwerkactie. Meerdere acties werden opgezet in verschillende plaatsen. In Apeldoorn werden 600 cobra’s aangetroffen in een voertuig. De jongen uit Twello en de man uit Apeldoorn die in het voertuig zaten, werden aangehouden. In Terwolde deed de politie een inval in een woning, waar 19 kilo illegaal vuurwerk werd ontdekt. Een minderjarige verdachte uit Terwolde werd hierbij aangehouden.

Samenwerking

De actie was een samenwerking tussen verschillende basisteams uit de stedendriehoek Deventer, Zutphen en Apeldoorn en Noord- en Oost-Gelderland. Deze samenwerking is bedoeld om ondermijnende criminaliteit aan te pakken. De politie probeert zo de criminelen zo veel mogelijk te frustreren en de samenleving te laten zien dat er alles aan gedaan wordt om criminaliteit aan te pakken.

Risico’s van vuurwerk

Het opslaan en bewaren van vuurwerk is aan verschillende veiligheidsregels gebonden. Te veel vuurwerk in bijvoorbeeld een huis of garage kan gevaarlijk zijn en ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid van bewoners en omgeving. Vuurwerk dat verboden is voor consumenten, zoals een cobra, bevat een explosieve massa flitspoeder. Dit is instabiel en kan zelfs door wrijving of statische elektriciteit tot ontbranding komen. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en de kracht van de explosie kan zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Melden van vuurwerk

Als je vermoedt dat er in jouw omgeving vuurwerk wordt opgeslagen, op een niet toegestane manier wordt verhandeld of vervoerd, dan kun je dit melden bij de politie.